Duurzaam verbouwen: 5 tips
Een verbouwing kost bijna altijd meer tijd dan u vooraf inschat. Er loopt iets anders dan gepland, u komt een verborgen gebrek tegen of één van de klusjesmannen laat het afweten. Daarnaast moet u veel tijd investeren in het uitzoeken van kleuren, materialen, de juiste plek of het juiste formaat. Al met al doet u er een verbouwing niet zomaar even bij. Als u dan toch veel tijd steekt in het uitzoeken van bijvoorbeeld de mooiste douchekraan of de meest onderhoudsvriendelijke houten vloer, sta dan ook eens af en toe stil bij de meest milieuvriendelijke keuze. We geven u graag een aantal tips om duurzaam te verbouwen.
1 – Milieuvriendelijke materialen
Bij het uitzoeken van de juiste materialen kunt u veel verschil in duurzaamheid merken. Wanneer u bijvoorbeeld naar hergebruik kijkt, de toekomst, is kunststof vaak grotendeels recyclebaar. Kijkt u naar de hoeveelheid energie die het gekost heeft om materialen te maken en te vervoeren, het verleden, dan kunt u vaak beter voor materialen uit Nederland of Europa gaan dan ze van ver te laten transporteren. En kijkt u naar nu, hoe duurzaam het nu is, dan is HR++ glas bijvoorbeeld veel duurzamer dan dubbelglas als het om de isolatiewaarde gaat. Let verder op keurmerken zoals FSC en PEFC voor hout, waarmee duurzaam bosbeheer aangegeven wordt.
2 – Tweedehands materialen
Natuurlijk klinkt het aantrekkelijk als alles nieuw is, maar dat wil niet zeggen dat het ook van een betere kwaliteit is. Niet alleen is tweedehands vaak stukken goedkoper, het is ook nog eens veel milieuvriendelijker. Er hoeft niets weggegooid te worden en ook niets opnieuw geproduceerd te worden. Denk bijvoorbeeld aan een wastafeltje waar iemand anders op uitgekeken is maar dat er nog perfect uitziet of die klinkers die u gratis op kunt halen en voor uw oprit kunt gebruiken. En een hele oude tegelvloer kan juist een waar statement in uw hal worden! Ook materialen die u zelf overhoudt na het slopen, kunt u misschien hergebruiken. Die oude klink bijvoorbeeld is misschien wel goed genoeg voor de schuurdeur?
3 – Koop bewust in
Het is jammer als na een week schilderen blijkt dat u een aantal emmers verf overhoudt. Probeer goed te berekenen hoeveel u nodig hebt aan materialen en koop niet meer in. U kunt altijd nog extra materialen bijhalen als u uiteindelijk toch iets tekort komt.
4 – Afval scheiden
Duurzaam verbouwen betekent ook duurzaam opruimen. Probeer uw bouwafval daarom zoveel mogelijk te scheiden. Het oud ijzer naar de sloop, papieren verpakkingsmaterialen bij het oud papier, etc. Op deze manier laat u het na de verbouwing ook weer netjes achter.
5 – Duurzaam verbouwen met subsidie of energiebespaarlening
Als u kiest voor duurzame oplossingen als lage temperatuurradiatoren, waterbesparende kranen, een warmtepomp, zonnepanelen of extra isolatie, vergeet dan zeker niet u te verdiepen in de mogelijkheden voor subsidie. U kunt dit bij uw gemeente navragen. Voor duurzaam verbouwen kunt u vaak subsidie krijgen. Wat u daarmee weer kunt besparen, is natuurlijk mooi meegenomen! Daarnaast is er de energiebespaarlening van de overheid, waarbij u tegen aantrekkelijke tarieven en voorwaarden geld kunt lenen om uw huis te verduurzamen. De rente die u hiervoor betaalt, kunt u ook nog eens aftrekken van de belasting!
Jansma Burdaard denkt graag met u mee over de mogelijkheden voor duurzaam verbouwen. Op zoek naar een dakkapel in Friesland of een kunststof kozijnen uit Friesland? Wij zijn gevestigd in Friesland, maar rijden stad en land af om onze klanten te voorzien advies en duurzame producten als kunststof kozijnen. Neem vrijblijvend contact met ons op!